Światowy Dzień Żywności w SP 4
16 października obchodzony jest Światowy Dzień Żywności, którego celem jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych i wzmocnienie poczucia solidarności w walce z głodem i niedożywieniem.
W związku z tym uczniowie klas VIa oraz VIIIc z Zespołu Placówek Oświatowych nr 2 w Mławie wspólnie z wychowawcami panią Beatą Ciesielską – Betlińską, Iwoną Chmielewską i Magdaleną Iwańską zorganizowali warsztaty kulinarne przy współpracy z Bankiem Żywności w Ciechanowie w ramach projektu „EkoMisja – nie marnuję”. Celem projektu jest zwiększenie świadomości na temat zjawiska marnowania żywności i promowanie sposobów rozwiązywania tego problemu. Podczas warsztatów uczniowie pod kierunkiem nauczycieli przygotowywali posiłki w taki sposób, aby maksymalnie wykorzystać wszystkie produkty. W czasie pracy wspólnie z wychowawcami rozmawiali na temat skutków marnowania jedzenia oraz proponowali, jak w życiu codziennym rozwiązać ten problem, a co za tym idzie dbać o naszą planetę. Mając na względzie fakt, że przeciętna polska rodzina rocznie wyrzuca do śmieci żywność wartą ok. 2500 zł uczniowie zaproponowali wiele rad, jak nie marnować żywności. Oto kilka z nich:
- przed każdymi zakupami rób listę potrzebnych produktów
- nie kupuj na zapas
- zadbaj o odpowiednią konserwację żywności
- podczas gotowania wykorzystuj produkty z poprzedniego obiadu
- przechowuj żywność zgodnie z instrukcjami na opakowaniu i prawidłowo rozmieszczaj je w lodówce.
Warsztaty były bardzo cenną lekcją dla uczniów.