Warsztaty w duchu zero waste „Mława nie marnuje” | Mława

Wielkość czcionki

Tłumacz Zamigam

Mława

Twoje miejsce.
Twój czas.

Warsztaty w duchu zero waste „Mława nie marnuje”

Agnieszka Puzio-Dębska / 06 października 2023

Trwa kampania „Mława nie marnuje” dotycząca  oszczędzania i niemarnowania żywności w ramach projektu „Samorządy nie marnują” realizowanej przez Bank Żywności i Burmistrza Miasta Mława. 

W ramach kampanii przewidziane są akcje:

1.    Przekazanie do szkół konspektów ekologicznych lekcji z serii „Ekomisja nie marnuje”

2.    „Strajk żywności” w postaci happeningu podczas którego z każdej szkoły podstawowej uczniowie jednej klasy przebrani za warzywa i owoce przekażą Burmistrzowi Miasta Mława  deklarację o przemyślanych zakupach, oszczędzaniu wody, o niemarnowaniu produktów, oszczędnym przygotowaniu  potraw. Kulminacją będzie spotkanie na placu przy świętym Wojciechu w dniu 16 października 2023 r.  (poniedziałek) w Światowy Dzień Żywności.

3.    Zaproszenie dietetyka oraz zorganizowanie  warsztatu (pokazu) kulinarnego w klimacie zero waste – nie marnujemy. 

I właśnie taki merytoryczny warsztat oraz pokaz odbył się dzisiaj, 6 października 2023 r. w Szkole Podstawowej nr 7 dla klas czwartych w którym uczestniczyło około 100 uczniów. 

Warsztaty  poprowadziła mgr żywienia Małgorzata Iwańska. Po części teoretycznej i przekazaniu informacji o konieczności mycia rąk przed przygotowaniem posiłku, „nauce” kichania w kuchni, przydatności produktów żywnościowych do spożycia, umiejętności wykorzystywania resztek w kuchni młodzież zaczęła gotować dla swoich rówieśników. 

Podzieleni na 4 trzyosobowe grupy młodzież przygotowała:

- mus czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady  i ubitej jak białko - wodzie z puszki ciecierzycy

- gaspacho – hiszpański chłodnik z pomidorów, ogórków, czerwonej papryki, podany z pieczoną przyprawioną ciecierzycą oraz grzankami  

- sałata mix  z tuńczykiem, papryką i sosem winegret, podaną z tostem „bez jajek” (czyli smażone stare pieczywo  moczone w rozkruszonym tofu w mleku sojowym)

- makaron śmietanowo – serowy z brokułem

oraz przekąskę z  głąba brokułu z humusem.