W dniu 8 listopada 2016 roku z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania przedszkolaki z wielkim przejęciem, zaangażowaniem i entuzjazmem przystąpiły do nakrywania stołów i przygotowywania smacznych, zdrowych, kolorowych kanapek.
Dzięki pomocy rodziców na stołach pojawiły się zdrowe produkty: pieczywo, warzywa, sery, owoce, soki, woda, wędliny, owoce, kiełki, ziarna słonecznika, jaja, miód. Wychowawcy zadbali o higienę przygotowywanych posiłków. Wspólne śniadanie stworzyło możliwość biesiadowania oraz czerpania radości z samodzielnie skomponowanych kanapek. Akcja dała dzieciom nie tylko wspaniałą zabawę, ale również szansę na integrację, była okazją do rozmów na temat zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie człowieka. W tym dniu około stu przedszkolaków poznało zasady zdrowego odżywiania, które stosować będą w codziennym życiu.
Opracowała: Martyna Zębrzuska