Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego | Mława

Wielkość czcionki

Tłumacz Zamigam

Mława

Twoje miejsce.
Twój czas.

Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego

Magdalena Grzywacz / 07 czerwca 2013

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mławie informuje, że w przypadku zanieczyszczenia studni kopanych podczas ewentualnego zalania lub zanieczyszczenia wodami opadowymi należy postępować zgodnie z załączoną instrukcję oczyszczania i odkażania studni kopanej.

OCZYSZCZANIE I ODKAŻANIE STUDNI KOPANEJ:

     Po wybraniu wody ze studni trzeba oczyścić dno ze szlamu i wszelkich nieczystości, wybrać kilkudziesięciocentymetrową warstwę piasku i wypełnić je warstwą przemytego żwiru lub gruboziarnistego piasku grubości ok. 10 cm, oczyścić cembrowinę oraz zabetonować ubytki i szpary.

    Przed przystąpieniem do dezynfekcji należy zmierzyć za pomocą tyczki lub ciężarka na sznurku głębokość wody w studni. Na każdy metr głębokości wody odmierzamy ilość wapna chlorowanego wg zasad podanych w tabelce. 

Średnica studni w cm

Potrzebna ilość chlorowanego na każdy metr głębokości wody

Ilość monochloraminy na każdy metr głębokości wody

80

150 g – szklanka

165 g

90

200 g – 1 szklanka i ćwierć

220 g

100

250 g – półtorej szklanki

270 g

120

350 g – 2 szklanki i ćwierć

380 g

 W przypadku stosowania roztworu podchlorynu sodu należy odmierzyć szklankę takiej samej objętości jak dla wapna chlorowanego lub dawki wymienione w tabelce w gramach dwukrotnie zwiększyć.

Aby prawidłowo przeprowadzić dezynfekcję, należy:

  • do wiadra z wodą dodać dwie płaskie łyżeczki od herbaty któregoś z wymienionych środków dezynfekcyjnych i wyszorować tym cembrowinę,
  • po ponownym napełnieniu studni wodą, rozmieszać w wiadrze z niewielką ilością wody odmierzoną według tabeli ilość środka dezynfekcyjnego, dopełnić wiadro wodą, zmieszać, po czym całą zawartość wlać do studni,
  • wodę w studni zamieszać tyczką lub przez nabieranie wiadrem czerpanym i wlewanie z powrotem,
  • po 24 godzinach wybierać wodę aż do zaniku zapachu chloru.

 Uwaga: środki dezynfekcyjne należy przechowywać w suchym i ciemnym pomieszczeniu w naczyniu drewnianym lub szklanym.

 Ewa Sztuba/Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Mławie